Header image header image 2  

Cosmetica Profesionala!!!
  || HOME || || TRATAMENTE || || DESPRE NOI || || CONTACT ||
   
 
1. Intrebari, interviu
2. Ce este Toxina Botulinica, efecte secundare.
 

TOXINA BOTULINICA

           Asociaţia de Chirurgie Plastico - Estetică Americană (ASPAS) a declarat că, în anul 2001 injectarea cu toxină botulinică pentru riduri a avut cea mai mare creştere faţă de alte intervenţii pentru înfrumuseţare.In anul 2001, 1.6 milioane de persoane au fost injectate cu toxina botulinică, înregistrandu-se o creştere cu 46% mai mare decât în anul 2000.
           1.Cum este posibil ca o toxină atât de gravă să fie una dintre cele mai căutate substanţe pentru înfrumuseţare?
           Toxina botulinică de tip A este secretată de un microorganism anaerob cu numele de clostridium botu-linium.
Acest microorganism a fost descoperit acum circa 100 de ani, în urma intoxicării alimentare care a provocat paralizia bolnavei. Este cea mai puternică neurotoxină ce împiedică transmiterea de semnale de la nerv la muşchi sau la glandele sudoripare. Cu toate acestea, o cantitate bine calculată poate fi folosită cu succes pentru înfrumuseţare.
           2. De ce tipul de toxină care se formează în cutiile de conservă este mortal, iar forma injectabilă readuce si menţine frumuseţea?
           Bacteria anaerobă de clostridium botulinium ce creşte pe alimente, mai ales pe cele conservate, secretă mai multe tipuri de toxină.
Cele mai importante sunt cele de tip A, B şi E. Aceste toxine, aşa cum am zis, blochează secreţia unor substanţe intermediare terminaţiilor nervoase, întrerupând legătura dintre muşchi şi nerv, iar semnalele nu mai ajung astfel la muşchi. Forma injectabilă a toxinei este de tip A, având o concentraţie foarte bine calculată.
           3. Ce afecţiuni pot fi tratate cu toxina botulinică?
           Este folosită în tratarea tulburărilor de contracţie a muşchilor periorbitali şi pleoapă, în blefarospasm, strabism, torticolis, în ameliorarea de cefalee cu rădăcini vasculare ca migrenele, în hiperhidroză palmară şi axilară. în medicina estetică este folosită cu succes în tratarea ridurilor, jumătatea superioară a feţei.
           4. Poate fi tratat orice tip de riduri?
           Trecerea timpului duce la apariţia a două tipuri de riduri, şi anume: dinamice şi statice. Ridurile statice se văd şi pe timp de odihnă. Apariţia lor se datorează mai multor factori, cel mai important fiind soarele, care duce la schimbări importante în ţesutul principal al  pielii. Tratamentele cu vitamina A, C, peeling-ul chimic, au un rol important în refacerea şi regenerarea epidermei. Ridurile dinamice apar în urma efortului excesiv al muşchilor feţei şi a factorilor endrogeni şi sunt localizate pe 1 /3 superioară a feţei, (exemplu ridurile din jurul ochilor -aşa zisele riduri „laba gâştii", ridurile orizontale şi ridurile dintre sprâncene). Ele sunt de obicei mai adânci decât cele  statice şi răspund foarte bine la tratamentul cu toxină botulinică.
           5. Care sunt obiceiurile ce duc ia apariţia ridurilor?
           Contracţiile continue ale muşchilor feţei, provocate de noi, sunt obiceiuri formate din copilărie ca răspuns la diferite stări personale (exemplu: supărare, enervare, râsul prelungit, ticurile nervoase), ce duc în cele din urmă la apariţia ridurilor permanente ale pielii. Sunt oameni care folosesc mai mult mimica feţei, pentru a se exprima, decât vorbele.
           6. De ce ridurile sunt mai vizibile pe faţă?
           Faţa şi gâtul sunt printre puţinele părţi ale corpului a căror muşchi sunt direct legaţi de piele şi nu prea au strat de ţesut adipos sub piele.
           7. Cat scade din profunzimea ridurilor în urma tratamentului?
           Injectarea cu toxina botulinică pentru înfrumuseţare are efect de până la 90% pentru rezolvarea ridurilor, de aceea 80% dinte cei injectaţi sunt mulţumiţi de rezultate.
           8. După câte zile apar rezultatele şi cât timp durează efectul?
           In intervalul de 2 zile până la 2 săptămâni după injectare se instalează efectul aşteptat.
Semnul pozitiv diferă de la persoană la persoană şi este vizibil pe un interval de circa 4-6 luni, dar au fost cazuri cu durata efectului peste un an.
           9.   La ce interval de timp se poate face altă injecţie?
           A doua injectare se face la şase luni.
           10.  Căror persoane le este contraindicat tratamentul?
           La femeile gravide, în perioada de alăptare, Ia copii sub 12 ani, celor care aşteaptă miracole, persoanelor labile psihic, miastenia gravis, MS (multiple screlosis), persoa­nelor care sunt sub tratament cu antibiotice (exemplu: genta-micină), cei care sunt sub tratament cu cortico-steroizi.
           11Injecţia este dureroasă?
           Nu este mai dureroasă decât o injecţie obişnuită. Se practică cu ace foarte fine şi folosirea compreselor reci înainte şi după tratament scad durerea.
           

Ce este Toxina Botulinica? efecte secundare ...

           Ridurile si pliurile cutanate de expresie sint produse de contractura musculaturii delicate de sub piele de fiecare data cind zimbim, ridem sau ne incruntam. Cu cit ne exteriorizam mai mult emotiile cu atit ridurile vor fi mai adinci. De-a lungul timpului , contractia constanta si sustinuta a acestor muschi poate duce la adincirea ridurilor si la formarea altor pliuri cutanate. Totusi aceste semne ale emotiilor noastre , la unele persoane se poate sa nu apara. Folosind aceasta substanta - Toxina Botulinica pliurile dinamice se pot imbunatati. Tehnica, ce foloseste o toxina purificata produsa de catre bacteria Clostridium botulinum, se mai numeste dezinervare cosmetica. Desi toxina este aceeasi care produce o forma grava de toxiinfectie alimentara, cantitatea folosita in chirurgia cosmetica este atit de mica incit nu apare nici o reactie sistemica sau generala . Toxina botulinica a fost folosita cu succes si in siguranta din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. In fiecare an mii de pacienti primesc tratamentul cu Toxina Botulinica pentru multiple probleme, dar de 10 ani a devenit un tratament popular pentru a trata semnele imbatrinirii. Desi s-a popularizat Toxina Botulinica ca si tratament pentru indepartarea ridurilor, mai recent s-a folosit si pentru a combate transpiratia excesiva a axilelor, palmelor si picioarelor

 

CUM FUNCTIONEAZA?
          Cind se injecteaza intr-o anumita arie Toxina Botulinica, care este denumirea comerciala pentru toxina botulinica tip a, se blocheaza in mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Prin aceasta tehnica, muschii nu se mai pot contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Cind muschii se relaxeaza pielea de deasupra ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata.

CE ZONE SE POT TRATA?
          Toxina Botulinica se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sint ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprincene, ridurile de la coltul ochiului( " laba gistii") . Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta va afecta zimbetul.

CUM SE PROCEDEAZA?
          Procedura este simpla si sigura. Toxina Botulinica se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-15 injectii. Deoarece acul este fin si se injecteaza putin lichid durerea este minora. Odata ce se incheie injectarea , de obicei nu exista discomfort. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea, recuperarea este imediata, va puteti relua imediat activitatea. Puteti chiar sa conduceti masina. Foarte rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj.

CAT DUREAZA EFECTUL?
          Efectul complet al tratamentului cu Toxina Botulinica nu este vizibil pentru 3-7 zile. Asa cum am mai mentionat efectul temporar apare deoarece toxina este metabolizata incet de organism in 3-6 luni. Desi multi pacienti sint multumiti de efectele Toxina Botulinicaului, va fi necesara o noua injectare dupa aceasta perioada pentru a mentine aspectul neted al pielii.

EFECTE SECUNDARE?
          Sint putine efecte secundare la aceasta tehnica. Pot apare reactii alergice desi sint rare. Desi poate apare in anumite cazuri caderea sprincenei aceasta poate fi evitata prin a nu injecta decit la peste 1 cm de la sprincene. In ciuda acestor precautii , totusi poate apare aceasta problema desi este temporara durind 2-3 saptamini.

SUNT O CANDIDATA POTRIVITA?
          Desigur doar o consultatie poate stabili acest lucru. Desi Toxina Botulinica e tolerata de multe persoane, pacientii cu afectiuni neurologice si femeile insarcinate nu se vor trata.

TOXINA BOTULINICA PENTRU TRANSPIRATII EXCESIVE
          Transpiratiile excesive ( hiperhidroza) poate fi o serioasa problema atit din punct de vedere social cit si profesional, ducand la complexe si stres emotional. Pacientii cu hiperhidroza generalizata necesita tratament medicamentos, in timp ce hiperhidroza localizata poate fi tratata cu Toxina Botulinica.. Cind se injecteaza local in pielea cu probleme, toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoriparee, rezultind in abolirea producerii transpiratiei. Deoarece nu se injecteaza profund, nu sint riscuri de a leza musculatura profunda. Procedura este similara celei descrise anterior. Efectul apare intre 7-21 zile de la injectare, iar efectul dureaza intre 3-12 luni. Sint necesare mai multe injectari pentru a mentine efectul in timp.